March 3, 2006   

Mobbad av myndighet

Vera Efron flydde till Sverige undan Sovjetunionen bara för att finna att västerlandets omfattande skattebyråkrati på flera sätt inte är mycket bättre än den terror hon flydde ifrån. Väl i Sverige startade hon tillsammans med sin syster ett företag, som sedermera drevs i konkurs av skattemyndigheten i samband med en skatterevision.
      I SvD 24/2 ger hon en bild av den maktlöshet många småföretagare lär känna när de står inför en ”granskning” av svenska statens många paragrafridande byråkrater. ”Det var en förnedrande erfarenhet, ingen lyssnade på vad jag hade att säga”, säger hon till SvD. Nej, omständigheter, avsikter eller anledningar spelar ingen roll, det är regelboken som gäller. Regler och paragrafer först, människor och företag sedan. Så ser det svenska företagarklimatet ut.
      Det skrämmande i detta är dock inte att ytterligare ett företag drivits i konkurs av en benhård och otillständig byråkrati. Det skrämmande kommer först senare i berättelsen om Vera Efron.
      Efter konkursen bröt hon samman men kunde så småningom kanalisera sin ilska och besvikelse till något produktivt. Hon skrev ned sina erfarenheter i romanen ”Aktiebolaget Rysk Roulette”, där hon går hårt åt skatteverket och svensk skattebyråkrati, men där hon också skildrar den enskilda revisorn i nedlåtande och starkt negativa ordalag. Hon kritiserar sättet skattebyråkraten utfört revisionen, men kommenterar också bland annat dennes utseende, något som kan ha lett till att nämnd revisor avsagt sig sitt uppdrag hos skatteverket.
      Detta har fått bland andra rikskriminalpolisen att reagera. Efrons bok är ett ”exempel på hur man använder de grundläggande friheterna till att trakassera en [statens] tjänsteman”, uttalar man i SvD. Sådant kan förstås inte tolereras.
      Därför rycker rikskriminalpolisen ut i vad som närmast kan tolkas som ett försvar för myndighetskollegorna på skatteverket och namnger Vera Efron och hennes syster, som gett ut boken, i en nyligen utkommen rapport om hotbilden i Sverige. Visserligen har man nu i efterhand kommit underfund med att handlandet kanske inte var så genomtänkt, eller helt enkelt fel. Men enligt rikskrim tvekade man inte att namnge systrarna: ”Nej, vi tvekade inte eftersom [...] syftet är tydligt”.
      Ja, syftet var tydligt. Vera Efron går hårt åt en myndighetsperson som hon anser gjort mer skada än nytta, som inte lyssnat, som inte förstått. En myndighetsperson som, om man får tro Efron, med staten i ryggen sett till att sätta så många käppar i hjulen som möjligt, och som till slut tvingat företaget i konkurs. Som använt vad som närmast motsvarar KGB:s metoder.
      Efron kan mycket väl ha gått över gränsen i det hon skriver. Men vad har då svenska myndigheter gjort sig skyldiga till, när de ser till att hänga ut svenska medborgare för att de har mage att kritisera dem? Det liknar på mer än ett sätt det Sovjetunionen som Efron flydde från.





Subscribe to the PerBylund.com Update! Subscribers receive a short e-mail message every time one of Per Bylund’s columns is published, with a synopsis and link.

Subscribe here: www.PerBylund.com/notifier/?p=subscribe